Kees van Aalst
Mislukken is nooit leuk. Niemand is er dol op.
Angst om te falen kan zelfs tot prestatievermijding leiden. Om te voorkomen dat aan het licht komt dat je het eigenlijk niet kunt begin je er maar niet aan. Uit angst dat je door de mand valt. Je gaat op zeker spelen en herhaalt steeds maar weer hetzelfde kunstje dat jou, en anderen, inmiddels de neus uit komt.
Het facebookmilieu moedigt je hierbij niet aan om hierin verandering te brengen en creatief te experimenteren. Je verkeert in een groep van nagenoeg gelijkwaardig niveau. Door wederzijdse bejubeling ontstaat een onterechte zelfgenoegzaamheid die weinig ruimte laat voor prikkels om je creatief te ontwikkelen.
In een meer professionele omgeving zou je ontdekken dat je huidige werk een middelmatig niveau heeft, niet zoveel voorstelt. Is dit door een gebrek aan talent? Welnee, dat hoeft helemaal niet. Het is eerder een gebrek aan durf en inzicht in je eigen mogelijkheden.
Wanneer je gaat experimenteren en meer risico’s durft te nemen zul je ontdekken dat je werk met sprongen vooruit gaat en niet meer tot suffe plaatjes leidt. Hierbij zal niet alles meteen lukken, maar dit “falen” geeft ruimte een ander pad te bewandelen om je doel te bereiken. Mislukkingen zijn de bouwstenen voor succes, als onderdeel van een leerproces.
Zelfs doorgewinterde professionals experimenteren dagelijks Een goed voorbeeld was ene Pablo Picasso. Een onstuitbare creatieveling, steeds op zoek naar vernieuwing. Op zijn zoektocht ontdekte hij vaak dingen waarvan hij later zei: “ik zoek niet, ik vind”.
Een goede docent probeert in die zoektocht een gids te zijn, een wegwijzer en zal nooit zijn werkwijze aan de cursist opdringen. Imitatiedrang bedreigt immers de creativiteit.
Hij zal de sterke punten trachten te verbeteren, niet de zwakke . Deze laatste horen immers niet bij deze persoon. Je leert ook een teckel niet harder te lopen om een wedstrijd met een hazewindhond aan te gaan. Beide hebben hun eigen kwaliteiten en dié moet je trainen.
Tot slot nog een paar adviezen waar je mogelijk wat aan hebt.
- Neem niets voor zoete koek aan, stel bij alles vragen, zelfs bij dit artikel.
- Lap de regels aan je laars, als het resultaat er beter door wordt.
- Hoe minder je naar een vastomlijnd eindresultaat toewerkt, hoe minder kans op teleurstelling.
- Iemand die vertrekt zonder einddoel, kan nooit verdwalen maar kan onderweg op onverwachte ontdekkingen stuiten.
- Raak niet te snel ontmoedigd maar wees reëel. Eis niet meer van jezelf dan erin zit. Houdt ambitie en talent in balans.
Volgend artikel: PLAGIAAT OF DIEFSTAL ?
Heerlijk zijn al uw schrijfsels.
Ik geniet !
Herken mezelf.
Altijd uit naar een nog betere versie.
Kom ik tot de ontdekking dat een combinatie van de versies het ideaalbeeld nog niet raakt en toch ik zal blijven genieten van al mijn probeersels..