“Zo kan ik het ook”

U heeft in de vorige lessen gezien dat een schilderij aan kracht wint als u het toonwaardecontrast versterkt door minder nuances aan te brengen. Schilderen in slechts drie tonen is bijna een garantie om uw werk te doen slagen. Als u zich in een beperkt toonpatroon kunt uitdrukken, heeft u de belangrijkste sleutel in handen om goed te leren schilderen. Dus niet wat u voor zich ziet, wat er IS, maar wat er zou MOETEN zijn is de basis voor een goede compositie. Voeg gelijke toonwaarden samen en vermijd te veel donkere accenten in het licht en te veel lichte in de schaduw. Versnipper details niet over het werk, maar beperk ze tot in en om het aandachtspunt. (daarover later meer)

dit onderwerp bevat veel afzonderlijke DINGEN……….

Rowland Hilder was een meester in zo’n beperkt toonpalet. De foto toont een onoverzichtelijk, chaotisch tafereel met een overdaad aan toonwaarden. Versimpelen dus. Het vereist enig denkwerk om hier een krachtig schilderij van te maken. De uitwerking laat zien dat veel is gewijzigd, maar vooral dat de toonwaarden tot een geheel zijn gesmeed.
Hierbij heeft de schilder de werkelijkheid een beetje naar z’n hand gezet door tonen geforceerd met elkaar te laten versmelten om tot een eenheid te komen. Een goed schilderij is immers belangrijker dan een juiste gelijkenis. Wanneer vormen in elkaar overlopen door toonwaarden met elkaar te verbinden vergroten we het abstracte totaalbeeld. Hierdoor wordt het schilderij sterker en ontstijgt het het “mooie plaatje”. Bestudeer dit voorbeeld grondig en maak zelf ook eens een paar van dit soort schetsen in toon.

…..die hier tot grote (toon)VORMEN zijn samengevoegd

Je leert alleen maar door het veel te doen. Iemand die alleen maar kookboeken leest wordt ook nooit een goeie kok. De aquareltechniek is niet zo moeilijk. Hij wordt door verkeerde docenten moeilijk gemáákt. Een goed docent leert het u op een regenachtige dag, zodat u daarna niet meer ontmoedigd zucht “dat leer ik nooit” maar door een vereenvoudigde, simpele aanpak doet uitroepen “zó kan ik het óók”. In mijn 4-daagse workshops vanaf 2 juli en 23 juli zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Info: keesvanaalst.nl

(volgende les: KLEUR)

 

Geef een reactie